Direktlänk till inlägg 25 juni 2010

Tack till dom som drar upp solen på himlen!

Av Annika - 25 juni 2010 11:01


Det här underbara fotot påminner mig om forntida traditioner.


Bronsåldersmänniskorna trodde på en solhäst, som drog upp solen på himlen varje dag och på kvällen lämnade över till den "nattarbetande" hästen, som förde solen ner till underjorden över natten.


Vissa hällristningar visar att folket även trodde att kvinnor baxade upp solen på sin högsta punkt. (Kvinnorna kan väl ha varit prästinnor el. gudinnor.)


Eller kanske var det bara ett litet barn som drog upp solen på himlavalvet.

Vem vet :)


  

Källa


 
ANNONS
 
Ingen bild

marieg

26 juni 2010 21:22

oj, så kul.
Såg en jätteintressant dokumentär idag på tv2 om att de hade likadana hällristningar i både Bohuslän och på ett ställe i Italien.
Bla. så visade de hällristningar av hovdjur, där tjuren och kon (heter det så när det är hovdjur med krona?) som turades om att stå med fötterna in i solen.
Intressant! och sätter verkligen igång tankenötterna.
Tänk om man kunde höra vad de ville säga.

 
Annika

Annika

27 juni 2010 10:08

Såg den också, Lasse var ju med i programmet så det var kul att se. Det är väldigt väldigt spännande!

http://www.banfield.bloggagratis.se

 
Ingen bild

marieg

27 juni 2010 10:33

VAR DET LASSE? jag kände att: jaaa, det kan ju vara han, men jag lyckades naturligtvis bara slå på tv:n när det nästan var slut (programmet alltså) så jag hörde aldrig namnen på medverkarna.
Så kul! måste se om det finns på svt-play nu då, så jag får till mig HELA programmet

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Annika - 27 juni 2010 16:53

När jag startade denna blogg för drygt två år sedan hade jag som mål att skildra produktionen och tryckningen av min bok "Kvinnan i Klippan." När boken kom ut skulle jag sluta blogga. Trodde jag. Ha ha. Men bloggen ville annorlunda. Dessutom ...

Av Annika - 27 juni 2010 10:09

  Kunde inte sova i natt. Kände mig  "konstig" och svettig. Men speciellt varmt var det ju inte.   Vid halv fyra tiden var jag uppe och funderade på att kanske ta en nattlig promenad. Till slut, vid femtiden, gled jag in i dimmornas land och ...

Av Annika - 26 juni 2010 18:04


  Lade mig i Slottsskogen med min lilla picknick och försökte få färg på de kritvita benen. Och ansiktet. Där låg jag i två timmar - tills jag kände hur det började göra ont på läppen, precis där jag brukar få munsår. Neeeeeej!! Nejnejnejnejnej! Ja...

Av Annika - 26 juni 2010 11:51

  Flås...flås...flås...flås...   Har powerwalkat runt Slottsskogen och tittat på resterna av midsommarfesten. Vi var dock en hel hög med hurtiga motionärer som forsade fram mellan träden :)   Lagom varmt just nu. Men hettan kommer nog a...

Av Annika - 26 juni 2010 10:05


         God morgon!Hoppas ni vaknar utan baksmälla :)   Himlen är knallblå! Men i går kväll var det svarta moln på himlen och en kraftig blåst. Och KALLT. Så jag vet inte hur det gick för utomhusfirarna.   Läste att det förr i tiden ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
29
30
<<< Juni 2010
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Banfields Blogg med Blogkeen
Följ Banfields Blogg med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se