Direktlänk till inlägg 23 september 2008

En offergåva till Oden - salvia från Helig Mark

Av Annika - 23 september 2008 20:24


För alla indianstammar i Nordamerika (så vitt jag vet) är salvia mycket heligt. Det bränns och används för att rena luften, saker, sig själv och bostäder.


När jag besökte Arvol Looking Horse förra gången fick jag som present en massa salvia plockad vid Piphuset, där "The Buffalocalfwoman´s Pipe" finns. (Och där kan vi prata om vibbar!!) Jag tog hem den, väl medveten om dess ofantliga kraft eftersom den plockats på Helig Mark. Sedan dess har den legat här, jag vill inte bränna den av någon anledning....Under tiden har jag uppmärksammat mina indianvänners ilska över att icke-indianer får tillgång till t ex salvia och "sweetgrass" från deras trakter. Indianernas "medicin", som det kallas, får inte finnas i våra händer. Jag blev så "pissed off" på hela bråket, så jag beslöt att lägga all salvia jag fått i ett kuvert och skicka tillbaka den till en av dessa indianer. (Vad skulle jag gjort, liksom? Sagt åt Arvol: "Nää, du får inte lov att ge mig sånt här!!")


Men i morse fick jag en plötslig idé. Jag beslöt att offra salvian i offersjön vid Tanum. Våra förfäders heliga plats. Då skulle den inte längre finnas i mina händer och det skulle bli en gåva till De som hållt en hand över min bok.


När vi kom till offersjön blev t o m min kompis helt mållös. "OJ!! Det är så starkt här att det nästan är lite...otäckt!" sa hon andlöst. Och denna gång var det starkare än jag någonsin känt. Den sjön är så ofantligt speciell!


Jag offrade salvian till Oden och Freja och hoppas att den nu kommit i rätta händer. På sitt eget sätt....och hoppas att även mina indianvänner kan tolerera vad jag gjorde. (Fast jag vågar nog inte berätta, för det var ju egentligen "fel" gudar.)


Annika - som tyckte det kändes väldigt, väldigt bra! Och rätt!


 -------------


Här offrar jag åt olika håll:

(I den ihåliga trästubben bakom mig offrar muséet regelbundet mat och örter till gudarna.)

 


 
ANNONS
 
Ingen bild

LM

24 september 2008 10:08

Tycker du gjorde en jättebra sak!!
Det kan väl inte vara fel att ge något så heligt till våra egna en gång så heliga platser. Dessutom går det tillbaka till Moder Jord.
Oden blev säkert tacksam..... :) ;)

Lena

 
Ingen bild

Annica

28 september 2008 10:22

Hej. Såg att du skrivit offersjön vid Tanum. Blir nyfiken vad detta är. Bor ju i Tanum...

 
Ingen bild

Annika

28 september 2008 11:01

Hejsan
Detta är offersjön vid Vitlycke Museum, inom museiområdet. Våtområdet dikades ut för en utomhusutställning - och som en "tillfällighet" visade det sig att sjön faktiskt varit en äkta offerkälla för bronsåldersfolket. Man hittade många offergåvor i vattnet.

Hoppas du kan ta dig dit om du inte besökt sjön, för den är minst sagt "speciell"! :)

 
Ingen bild

Annica

30 september 2008 11:49

Okej, den visste jag inte att den fanns. Tack för tipset. Kul att veta!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Annika - 27 juni 2010 16:53

När jag startade denna blogg för drygt två år sedan hade jag som mål att skildra produktionen och tryckningen av min bok "Kvinnan i Klippan." När boken kom ut skulle jag sluta blogga. Trodde jag. Ha ha. Men bloggen ville annorlunda. Dessutom ...

Av Annika - 27 juni 2010 10:09

  Kunde inte sova i natt. Kände mig  "konstig" och svettig. Men speciellt varmt var det ju inte.   Vid halv fyra tiden var jag uppe och funderade på att kanske ta en nattlig promenad. Till slut, vid femtiden, gled jag in i dimmornas land och ...

Av Annika - 26 juni 2010 18:04


  Lade mig i Slottsskogen med min lilla picknick och försökte få färg på de kritvita benen. Och ansiktet. Där låg jag i två timmar - tills jag kände hur det började göra ont på läppen, precis där jag brukar få munsår. Neeeeeej!! Nejnejnejnejnej! Ja...

Av Annika - 26 juni 2010 11:51

  Flås...flås...flås...flås...   Har powerwalkat runt Slottsskogen och tittat på resterna av midsommarfesten. Vi var dock en hel hög med hurtiga motionärer som forsade fram mellan träden :)   Lagom varmt just nu. Men hettan kommer nog a...

Av Annika - 26 juni 2010 10:05


         God morgon!Hoppas ni vaknar utan baksmälla :)   Himlen är knallblå! Men i går kväll var det svarta moln på himlen och en kraftig blåst. Och KALLT. Så jag vet inte hur det gick för utomhusfirarna.   Läste att det förr i tiden ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Banfields Blogg med Blogkeen
Följ Banfields Blogg med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se