Alla inlägg under maj 2008

Av Annika - 16 maj 2008 21:32


Prästerna i Släps, Kullaviks och Valldas församling meddelar att World Peace and Prayer Day kommer att firas 21/6 18.00 på Ekåsbacken i Vallda (några mil söder om Göteborg). Tack snälla ni! Förutom Helsjöns Folkhögskola har ingen annan hörsammat uppropet om WPPD.


Okey, nu måste jag lätta mitt hjärta. Urrrk. När Paula och Arvol besökte Sverige frågade jag om de kunde tänka sig en böneceremoni på vårt heliga berg, Omberg. Arvol bestämde sig för att göra en pipceremoni. Men på vägen dit fick jag veta att jag i så fall måste ge dom något i gengäld -  jag måste ordna WPPD i Sverige 2008. Helst på Omberg. Jag sa "Okey!"


Varför sa jag det??! Så hiskeligt dumt. Jag har ju "time-out" i år och tänker inte gå i täten och ploga för någonting. Jag orkar bara inte, inte efter alla projekt jag drivit de senaste åren. Men just då, när jag sa det, ville jag så gärna att Omberg skulle få den där kraften från ceremonin. Det hade känts hemskt att vända om och åka hem igen. Och jag blev nog rätt överrumplad över att ceremonin kom med en gentjänst.


Så jag har försökt kompromissa genom att lägga upp hemsidan och skicka ut massor med mejl i förhoppning om att några vill ordna WPPD. Utan resultat. Jag har försökt fråga Arvol om vad som händer om jag inte betalar tillbaka min "skuld".  (Help! Kommer alla krafter att vändas mot mig, liksom?) Men nej då, jag kunde känna mig lugn, sa Paula.


Men det gör jag inte riktigt, för jag gillar inte att bryta löften. Det är en månad kvar. Kanske, kanske kunde jag ordna något....litet.....?


Annika - som funderar på värderingar, löften och gentjänster

Av Annika - 16 maj 2008 10:50


Hört på stan:


Ung tjej: Min kompis har fått barn, så jag ska till KK idag.

Ung kille: Vad kul. När fick hon det?

Ung tjej: I går (lördag) 13.10

Ung kille: Fan, måste vara den bästa tid som finns för att få barn!

Ung tjej: Vad då?

Ung kille: En lördag, då man är ledig. Man kan sova ut till 9, gå upp och äta frukost i lugn och ro och sedan åka in och föda....


En dag kommer han att inse att det inte är riktigt så enkelt....  :)

(I wish it was!!!)


Annika - som födde barn 04.50 en tisdag

Av Annika - 15 maj 2008 20:32


Efter drygt en timme på gymet tog jag mig an allt sådant där som jag skjutit upp - strukturera kvitton, bokföring, mejl, skattegrejor och annat småplock. Det tar sån tid. Och det är så trååååkigt! Men som företagare måste man ju göra allt: sälja, marknadsföra, ha kundkontakter, planera insatser, boka resor, genomföra insatser, följa upp, fakturera, bokföra...puh. (Fast jag skulle inte vilja byta med någon! "I love it!!")


Började planera de nästa två veckorna som kommer att bli "crazy"!  Hur mycket som helst att göra!  Nästa onsdag har jag ett kul uppdrag för KFS, som är en arbetsgivarorganisation för kommunnära företag. De har bjudit in sina medlemmar till ett 20-årsjubileum i Eskilstuna , där jag är en av föreläsarna. Det är roligt med dessa stora evenemang för jag får chans att träffa briljanta estradörer och intressanta föreläsare. Den här gången medverkar Per Holmgren, meteorolog med stort intresse för miljöfrågor samt Rigmor Robert, som är känd psykolog och som har medverkat i TV flera gånger. Ellinor Persson, också känd programledare från TV, är moderator.


Själv ska jag hålla två föredrag på raken om "Morgondagens ledare". Som sagt, det skall bli kul och jag ser fram mot arrangemanget.


Annika - som avslutat dagen med att äta middag tillsammans med en kompis på "Hos Pelle". Bra restaurant här i Götet! 


Här är vi, gänget som ska stå på scen:

Av Annika - 14 maj 2008 19:37


Det blidde ingen utflykt till Nidingen i går - tyvärr. Resan blev inställd. Hoppas ett nytt tillfälle dyker upp.


Idag promenerade jag bort till Brew House, där en mängd filmare, regissörer, producenter, musiker och andra mediafolk jobbar. Där har vår film, "Spirits for Sale", vuxit fram. Det tar mig 45 minuter att gå dit - en lagom promenad. Folke och jag diskuterade insatser för marknadsföring och försäljning.


Filmen har blivit antagen av "Nepal International Indigenous Film Festival" och kommer att visas i Kathmandu 5 - 8 juni. Så häftigt! Tänk att folk i Nepal ska titta på vår film. Jag vill åka dit!! :)


Annika - som städat i två timmar och nu kollapsat i soffan

Av Annika - 13 maj 2008 23:46


Nu ligger fotona uppe på hemsidan.

PUH, det tog tre timmar. Jag är dödstrött.

Vi ses/hörs i morgon:)

God natt!


Annika - som...äh, orkar inte skriva....gäääääsp.....

Av Annika - 13 maj 2008 17:45


Vitlycke muséum kan man inte bara beskåda "Världsarvet", d v s alla de hundratals hällristningar som mil efter mil pryder klipporna i området, utan även ta sig en tur runt utomhusmuséet, rätt in i bronsåldern.


Här bor jag! Välkommen in! :)



Här har vi vårt vardagsrum :) Längst bort till höger bor husdjuren. De luktar visserligen, men det gör vi ju allihopa! Och så håller dom oss varma!



Här har vi vårt fönster :)



Baksidan på mitt hus. Kolla vår lilla trädgård :)



Här har vi offerplatsen. I forntiden offrade man verktyg och vapen (främst stridsyxor) till gudarna. Man offrade också djur och troligtvis människor. Bland djuren var det främst hästarna som offrades. Alla dessa offer slängdes ner i insjöar, vilka idag ofta har blivit myrar och kärr. 



Vitlycke muséum firar sommarsolståndet 21/6 med en fornnordisk offerritual vid denna sjö, som tar sin början 21.00.  (Och här finns det "vibbar", kan jag säga! Som vid Helsjön....) Jag kommer garanterat att vara där!


Mer info kommer efter hand. Jag har diskussioner med muséet och vi ska se vad vi kan hitta på....Men spännande blir det.


Annika - som  fått en märklig energiinjektion efter forntidspromenaden i går. Herregud, vad hände?! Var kom all kraft ifrån?!


Av Annika - 12 maj 2008 22:35


Jo, det var det där med tillit. :)

Jag brukar vara bra på det - tillit till livets magi. Men ibland hamnar jag i en dipp, så att jag bara har sisådär 89% tillit. Som "HUR ska jag få den här boken att funka? Kan magin gå igång igen, precis som med Svarta Katten? Kan allt det där fantastiska, underliga och underbara hända en gång till?!"


När jag kom upp till Vitlycke och träffade Lasse berättade han relativt omgående att hans första stora studie av brons-och järnålderslämningar gällde Askums socken/kommun. Oookey, nu råkar det vara så att i Askum ligger mina förfäder begravda. Där finns min morfars släkt. Och Bohus Malmön - som boken handlar om - tillhörde på Pyttarnas tid just Askum. Så jag frågade om jag fick hyra in Lasse för en dag på Malmön. "Javisst!" sa han. "På den ön finns enormt många bronsrösen!"


Så småningom ska jag alltså få äran att få en personlig ciceron på Pyttarnas ö. En expert. Precis vad jag behövde ! Vilken "tur"! :) :)


Annika - som hoppas och tror att boken snart skall skriva sig självt

Av Annika - 12 maj 2008 20:26


Nu är jag hemma igen från Tanumshede. Puh, det var jobbigt, men enormt kul! Vi gick och gick i nästan fyra timmar. Själva hällristningsområdet är stort - över 45 kvadratkilometer! Inom området finns 450  (!) områden med hällristningar!! Fyra av dom är uppskyltade.


Vår ciceron hette Lasse Bengtsson - den absolut bästa vi kunde få! Han är arkeolog och antikvarie och har jobbat med hällristningar i 22 år. Vad Lasse inte vet är inte värt att vet! Som en levande uppslagsbok. Det var helt fantastisk - jag kunde promenerat med Lasse i en vecka! Vilken ynnest att få en expert till sitt eget förfogande. Hur många får det?!


Jag har tagit massor med foton och kommer att lägga upp dom på hemsidan så snart jag får tid. Men några får ni här nedan.



Här är Vitlycke muséum som har både utomhus-och inomhusutställningar.

Vackert hus, tycker jag!




Här är jag med Petra och Lasse (Eva tar fotot). Nu är vi redo att ge oss ut på äventyr!



Vi gick och gick och gick och gick......



....och gick och gick. Och gick. Över åkrar och berg, genom snår och skogar, på asfalt och grusvägar. Vi kom till platser som så gott som inga besökare får ta del av! (Och vi kommer garanterat aldrig att hitta tillbaka igen!) Så spännande!



Det här är Aspeberget som inhyser flest hällristningar och utan tvekan var ett heligt berg. Vad som tilldragit sig på det här berget kan vi bara gissa oss till....men jag är säker på att det var stora krafter i rörelse!



Lasse var super-duper-expert på att hitta hällristningar som ingen annan såg. Det är verkligen en konstart att kunna upptäcka dom! Här letar han efter gömda - men icke glömda - bilder. Och delar med sig av sin otroliga kunskap!



Lasse har gjort utgrävningar nedanför och runt omkring hällristningarna i området och där har man hittat ett antal offergåvor. Detta visar tydligt att ristningarna inte bara var ett tidsfördriv utan var inkluderade i en ceremoni och troligtvis genomförd av den tidens shamaner.


Ristarna valde klipphällar som var vända mot söder eller öster och såg till att vatten alltid rann över bilderna. I dag framträder bilderna fortfarande mycket lättare när hällen blir våt. Petra "vattnar" en av hällarna där slänggungan finns - en bild som vittnar om forna tiders "bungyjump" (en rit, ceremoni eller initieringsprocedur?) och som inte finns någon annan stans i hela världen!



TUSEN TACK OCH EN MEGAKRAM TILL PETRA OCH LASSE som lade så mycket av sin tid på att hjälpa oss!


I morgon skall jag visa er bronsåldersbyn och offerplatsen - DEN är speciell!!

Och den kommer att aktiveras den 21/6. Fortsättning följer.....!


Annika - som fick tillräckligt med bevis för att det var hit jag skulle!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok


Skapa flashcards