Alla inlägg under april 2008

Av Annika - 19 april 2008 22:35


"Gör-go" = väldigt trevlig :)


En nyligen avslutad undersökning visar att göteborgare gillar norrlänningar skarpt!

25% kan tänka sig flytta till Norrland

82% anser att man stressar minst i Norrland

20% äter mat som är producerad i Norrland

79% anser att norrlänningar är lugna, trygga och naturliga

50% anser att norrländska är sveriges vackraste dialekt


Grattis, norrlänningar! Vi gillar er! :))))


Annika - vars mormor var norrlänning

Av Annika - 19 april 2008 17:41

Åh, vilket väder! I alla fall här på västkusten!


Min son och jag gjorde en utflykt till Tjolöholm Slott, som ligger några mil söder om Göteborg, utanför Kungsbacka. Slottet stog färdigt 1904 och byggdes av James Dickson, som tyvärr avled några år efter påbörjat bygge. Hans fru Blanche blev då istället "byggherre".


Familjen Dickson var av skotsk härkomst och James ville att slottet skulle byggas i Tudor stil.  Det ser väldigt engelskt ut, speciellt de perfekt klippta häckarna. Dicksons sades vara mycket vänliga och generösa mot sina anställda och därför byggdes en hel liten "arbetarby" som ser ut som Bullerbyn. Så idyllisk! Där finns också den skotska kyrkan.


Idag kan man besöka slottet där allt finns kvar intakt. Det är en jätteintressant vandring genom ett annat sekel. Sedan kan man ha picnic nere vid stranden eller på klipporna. Åk dit om ni får tillfälle! Tjolöholm har också en jättefin julmarknad och - mer aktuellt - midsommarfirande.


När vi var klara med promenaden stängde vi in min son i den lilla fängelsehålan vid vakthuset. Han sitter där ännu....!!   (Fniss)


Annika - som släppte ut sonen igen eftersom jag är en snäll mamma :)

Av Annika - 18 april 2008 22:26


I tisdags genomförde Chief Arvol Looking Horse en ceremoni för alla de bufflar som dödats i Yellowstone National Park. (Se tidigare inlägg). Allt gick bra, har jag hört, trots stark vind och kyla. Ett 20-tal personer hade samlats - mest icke-indianer - men folk i många olika stater hjälptes åt med böner. En buffelskalle låg i mitten av ringen och Arvol Looking Horse tog fram "Den vita buffelkalvens Pipa", som han fyllde med tobak. Därefter bad han till de fyra olika väderstrecken. Till sist fördes Pipan runt i ringen. Arvol skickade även en hälsning till President Bush - en bön om att Lakotafolket, som också kallas "The buffalo people", skall få leva ifred med sina bufflar som är heliga djur för de flesta prärieindianer. En tredjedel av de bufflar som finns i Yellowstone har nu slaktats.


"Spirit releasing ceremony" är en av Lakotas sju heliga ceremonier. När någon dör anses anden finnas kvar i hemmet under ett år. Man sätter fram mat till den och pratar med den. Efter ett år utför en medicinman en "spirit releasing ceremony" som gör att anden kan försvinna över till andra sidan. Efter ceremonin får man inte längre sörja eller gråta över den döda, för då drar man på sig negativ energi. Genom ceremonin i tisdags har nu själarna från 1.200 bufflar som slaktades för ett år sedan återvänt hem.


En ceremoni får aldrig filmas eller fotograferas, men en kort filmsnutt av Arvols tal efter ceremonin finns här.


Annika - som undrar varför vi människor är så snabba på att döda djur som blir "för många." Det är ju vi, människor, som är för många....

Av Annika - 18 april 2008 10:13

Min nya bok har legat på is ett tag, beroende på att jag inte fått tag i folk som skulle kunna hjälpa mig vidare. Men eftersom jag vet att målet med boken är Tanumshede i Bohuslän - på samma sätt som målet med "Livets Lapptäckte" var Omberg - så väntar jag lite till.


I Tanum finns de flesta hällristningar i norra Europa och området finns med på UNESCO:s världsarv sedan 1994. Mer än 1.500 hällristningsplatser har hittats, inklusive världens mest kända enskilda hällristning och världens mest besökta: Vitlyckehällen. Den sträcker sig 22 m med mer än 300 symboler och figurer inhuggna.


Bilderna visar inte mycket ur vardagslivet utan snarare jakt-och sjöscener och shamanska symboler. Det här är ett mycket intressant område och Vitlycke muséum är väl värt ett besök, jag har varit där flera gånger. Muséet öppnar igen 1 maj och det är det jag väntar på. Sedan hoppas jag boken skall ta fart igen.....


På muséet firas sommarsolståndet 21/6  med bl a en offerceremoni (de har en väldigt fin bronsåldersgård och offerplats). Så jag kan inte låta bli att fundera på att boken denna gång skall handla om just sommarsolståndet. Och om man kombinerar det med World Peace and Prayer Day...hrm...just nu får jag många idéer. Men jag tror att boken leder mig rätt. Liksom alla gånger tidigare :)


Annika - som längtar upp till hällristningarna


Av Annika - 17 april 2008 20:19


OK, det är nog inte bara Zlatan, Angelina, Victoria och jag. Det är nog hundratals (tusentals?) andra också, men det började när jag läste att Zlatan tatuerat in sin sons namn på armen. Så underbart, tänkte jag! Kärleken till barnen bär man ju alltid med sig. För evigt. Precis som en tatuering, den går aldrig bort.


Så jag travade in på tatueringsstället på Andra Långgatan i Göteborg. Killarna där höll masken, men en av dom sa: "En gång hade vi en annan kvinna här i....övre medelåldern!" (hahaha). Nä, de var jättetrevliga och väldigt proffsiga!


Min lilla son (32 år) gömde ansiket i händerna och kved: "Du är så pinsam, såååå p-i-n-s-a-m!" Va?! För en gångs skull hänger jag ju med i vad som är "inne"!


Mitt enda problem nu är att jag måste fräscha upp min andra tatuering som är 35 år gammal (!) och ser hemsk ut i jämförelse med denna. Så om två veckor är det dags igen.


Annika - som funderar på om jag har nån form av 55-årskris. Hoppas den aldrig tar slut för jag har jättekul!

Av Annika - 16 april 2008 23:08


"Spirits for Sale" väcker intresse i USA! Vi har nu erbjudande från distributörer i New York som vill sälja filmen för oss i såväl USA som Kanada och Asien. Troligtvis skriver vi kontrakt med dom nästa vecka. Arvol Looking Horse har just besökt Salt Lake City där han deltagit i en kongress för medicinmän samt visat filmen.


Från USA Filmfestival i Dallas meddelas att "Spirit for Sale" har blivit nominerad bland tusentals filmer för "final jury awards", vilket innebär att de utgallrade filmerna nu skall bedömas för eventuella priser. Det känns stort att ha kommit långt.


I San Antonio, Dallas, har nu McNay muséet beslutat att köpa in filmen för att visa den för besökare samt för att hyra ut den till skolor. Samtidigt vill man engagera några av indianerna i filmen som talare och presentatörer. Kul!


Fotot är från filmen: Lakotaindianen Vic Camp står framför det heliga berget Bear Butte, där hövdingar som Sitting Bull och Crazy Horse fick sina visioner och meddelanden från andevärlden.


Annika - som spenderade midsommarafton 2007 på Bear Butte. Ensam.


Av Annika - 16 april 2008 19:15


Taskig = elak, småsint, grym, dum på Götebosska :)


Jag blir förundrad över alla bloggar som syftar till att vara"taskiga" mot andra personer - att nedvärdera, klaga, trakassera eller på andra sätt mobba individer eller grupper. Det börjar bli en "trend" i vårt samhälle, vare sig det är en blogg eller i media. Men trender existerar bara om vi bestämmer oss för att godta dem.


Att nedvärdera andra i syfte att själv må bra är en "quick-fix" som ger ett ytligt och kortvarigt rus. Liksom drogernas "quick-fix"  förgiftar den till slut vårt inre, så att vi måste tvinga andra människor ännu längre ner i dyngan för att vi själva skall må åtminstone lite bättre. Är det ett sådant samhälle vi vill ha? Det är vi själva som väljer - det är VI som ÄR samhället!


Jag fick ett mejl från läsare av min blogg:

"Det var, för omväxlings skull, intressant, roligt och pigg läsning - en vitamininjektion! Jag kommer att fortsätta läsa!"


Det var då jag bestämde mig. Den här bloggen ska vara just det: en vitamininjektion - ibland djupt filosofisk, ibland löjligt ytlig och ibland späckad med fakta. Den ska ge näring för själen.  Men den ska aldrig någonsin vara "taskig"!


Annika - som tackar Benjamin & Paula vars vänliga ord fick mig att inse vad jag ville med den här bloggen

Av Annika - 15 april 2008 21:22

Oj, vad tungsint det blev på bloggen. Excuse me...jag är som en berg-och-dalbana. Höga berg och djupa dalar :) Så efter några djupa filosofiska dipp är det nu dax för något annat.


Information om djuret "hund" 

"Hundens mamma heter hund och pappan heter hund, ungarna heter hundvalpar och själva hunden heter hund."

ALLAN, 5 år


Det ni.....!!! :)))


Annika - älskar hundar!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok


Skapa flashcards